Какво е „Чат врат“?

Това е синдром на претоварване, обикновено в резултат на прекомерно напрежение на шията от гледане надолу към мобилно устройство.

Терминът „Чат врат“ (Text neck) за пръв път е въведен Хиропрактор в САЩ.

Това е синдром на претоварване, обикновено в резултат на прекомерно напрежение на шията от гледане надолу към мобилно устройство. Дали в училище, офиса, в къщи или на вън, седи или е изправен човек, честата и прекомерната употреба на мобилни устройства, компютри и неправилната стойка могат да доведат до неприятни последици за нашия гръбначен стълб.

Вратът е част от нашия гръбначен стълб, който държи главата Ви изправена.

Това е шийният дял и той се състои от 7 шийни прешлена. Първият шиен прешлен представлява пръстен от костна тъкан, който придържа черепа и се нарича Атлас, на името на митичния гръцки бог, който е крепял върху раменете си тежестта на целия свят. Вторият шиен прешлен се нарича аксис – означава ос, защото буквално неговата функция е точно такава. Шийният дял на гръбначния стълб е изключително подвижен и натоварен през цялото време. Натискът от тежестта на главата и постоянното обръщане и навеждане на главата и врата понякога могат да доведат до износване или изправяне на физиологичната лордоза.

Сама по себе си изправената лордоза на шийният отдел води до наклон на главата напред. Рамената падат на долу и напред, а седмият шиен прешлен тъй като е с най – дълъг израстък, започва да изглежда като малка гърбичка. Когато погледнете детето си в профил (няма значение дали е в седнало положение или изправено положение) видимо се забелязва изправената лордоза.

Ако не се вземат мерки на време и не се коригира стойката на детето, започват чести оплаквания. Те могат да са болки в болки в главата, виене на свят, треперене на ръцете и пръстите, болки в рамената и гръбначния стълб.

Ако забележите един от описаните белези задължително се консултирайте със специалист.

Какви мерки да вземем?

Препоръчват се използването на твърди матраци и ниски възглавници.

Използвайте приставки при използването на мобилни устройства или се стремете да ги държите на нивото на очите.
Наблюдавайте децата за неправилна стойка и най-малко веднъж годишно посещавайте специалист за профилактичен преглед.

Информираността и профилактиката са нашето оръжие срещу гръбначните изкривявания!

Автор: Елина Тодорова – кинезитерапевт гр. Русе

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top