Проект СколиХелп (ScoliHelp)

Проект Сколи Хелп“ с отличие по пограма „Заедно за здраве“ на „Тева фарма“

 

Проект „Сколи Хелп“ продължава своята дейност и през 2024 г. с подкрепата на „Тева Фарма“.

Проекта има за цел подобряване качеството на живот на болните от Сколиоза и подпомагането им да живеят по-пълноценно със заболяването, което ги съпътства през целия им живот.

  Важен момент в борбата със сколиозата е психологическата подкрепа към деца и родители.

  Затова, чрез провеждане на сеанси, водени от психолог, в няколко етапа – при диагностициране, при слагане на корсет, преди и след операция на деца, възрастни и техните семейства, те ще получат ценни съвети как да продължат да живеят пълноценно. Срещите ще са изцяло онлайн за да се обхване всеки един страдащ в цяла България. Те ще се управляват от модератор, който ще следи за технически проблеми. Срещите са за взаимопомощ родител към родител, дете към дете, водени от вещата ръка на специалист, който да помогне в преодоляването на трудните моменти.

   
  В ерата на социалните мрежи всеки родител  и страдащ може да намери много информация какво представлява заболяването и какви мерки да предприеме. Много често тази информация е предоставена от личен опит или не е достатъчно изчерпателна, предава се от родител на родител, което може да доведе до заблуда, объркване в родителя или страдащия. Лечението на сколиоза изисква мултидисциплинарен подход (терапевт, ортезист и ортопед) и всеки случай е строго индивидуален.

Именно да се избегне дезинформация, ние подготвяме серия обучтелни семинари за родители и страдащи. В уебинарите вземат участие водещи специалисти в областта, както от България така и от чужбина.  Пациенти разказват своите истории.

 

 

 

Нашият проект има за цел подобряване качеството на живот на болните от Сколиоза и подпомагането им да живеят по-пълноценно със заболяването, което ги съпътства през целия им живот.

Наша основна мисия е ранно диагностициране на заболяването. Информираност с цел превенция. Чрез проекта целим да привлечем вниманието на родители и деца, и общността като цяло към този наболял проблем.

Днес в много малко населени места се провежда мониторинг за гръбначни изкривявания. Вярваме, че всеки родител информиран за какви признаци да следи ще хване заболяването на време и ще предприеме съответните мерки.

В тази връзка, в рамките на проекта ще разработим информационни и обучителни материали, които ще са достъпни и ще бъдат публикувани онлайн.
Важен момент в борбата със сколиозата е психологическата подкрепа към деца и родители.
Затова, чрез провеждане на сеанси, водени от психолог, в няколко етапа – при диагностициране, при слагане на корсет, преди и след операция на деца, възрастни и техните семейства, те ще получат ценни съвети как да продължат да живеят пълноценно. Срещите ще са изцяло онлайн за да се обхване всеки един страдащ в цяла България. Срещите са за взаимопомощ родител към родител, дете към дете, водени от вещата ръка на специалист, който да помогне в преодоляването на трудните моменти.

Вярваме, че с нашата инициатива ще помогнем на много родители да вземат решение и да оперират децата си на време, а децата ще са по уверени и ще носят смело своите корсети и ще правят стриктно своите Шрот упражнения, за да избегнат операция.

С подробно обяснение какво представлява заболяването и какви са първите признаци искаме да сезираме повече родители да наблюдават децата си и при констатиране на проблем да покажем първите стъпки, по които да поемат. Информираност е нашето оръжие срещу заболяването.

Всеки пожелал и регистриран за код за достъп до безплатна психологическа помощ ще получи такъв за да може да присъства на срещите. Основен критерии да е страдащ или родител. С цел ранно диагностициране всички родители са наши бенефициенти чрез кампания за информираност.
Срещите ще се извършват изцяло онлайн, чрез удобството на социалните мрежи, където ще бъдат обявявани чрез нарочни събития, в които ще се регистрират участниците. Ще се използват затворени групи, за осигуряване на спокойствието на участниците.

Очакваните резултати от проекта са:

Проектът се осъществява с помощта на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“:

 

 

 

Scroll to Top