Детето ми има сколиоза – а оттук накъде?

Има много родители и деца, които вече са минали по този път. Те ще ви разберат и подкрепят, ще споделят своя опит, ще ви дадат отговори на многото ви въпроси. Включително и тук, на тази страница във Фейсбук и на сайта на Фондация „Живот със сколиоза“, може да получите много ценна информация за състоянието и неговото лечение.

Когато чуете, че вашето дете има сколиоза и какви са вариантите за нейното развитие – това е шок, който ви разтърсва из основи. Най-ценното същество във вашия живот ще страда и ще се бори, без дори да знаете колко време ще продължи всичко и дали ще е успешно. Понякога тази борба може да е за цял живот. В този момент всички мечти и планове рухват. Вашето, но най-вече ежедневието на детето ви, се променя изцяло и бъдещето изглежда страшно и несигурно. Разбира се, първите въпроси са: „Защо на детето ми?“, „Къде сбърках?“, „Аз ли съм виновен/а?“. Следват обвиненията към другите, гневът, отричането, усещането за безпомощност и чувството, че сте изгубени.

Но не сте сами! Има много родители и деца, които вече са минали по този път. Те ще ви разберат и подкрепят, ще споделят своя опит, ще ви дадат отговори на многото ви въпроси. Включително и тук, на тази страница във Фейсбук и на сайта на Фондация „Живот със сколиоза“, може да получите много ценна информация за състоянието и неговото лечение.

Не забравяйте, че тази диагноза не е фатална! Безспорно предизвикателството, пред което сте изправени вие и вашето дете, е голямо. Ала не бива заради сколиозата да променяте виждането си за света изцяло, защото това ще натовари вашата психика, но преди всичко – тази на детето ви.

Помислете за това какво преживява и то! И му дайте обяснение за сколиозата с прости думи. Защото ако не е наясно какво точно се случва с него, може да си измисли невероятни и страшни обяснения, дори може да започне да се самообвинява и така ще страда още повече.

В никакъв случай не се поддавайте на съжаление за миналото или излишна тревожност за бъдещето. Съсредоточете се в настоящето, защото миналото безвъзвратно си е отишло, а бъдещето не се е случило още и нямате контрол над него.

И колкото и на вас самите да ви е трудно да се справите с мисълта за диагнозата на детето си – не му позволявайте да се затваря в себе си и да се депресира. Разговаряйте с него, подкрепяйте го, правете много неща заедно, забавлявайте се и се радвайте на живота. Не се отказвайте и не губете надежда. Не се оставяйте на състоянието да подчини изцяло ежедневието ви и да пречи на другите ви дейности. Търсете – информация, помощ, подкрепа, начини да подобрите физическото и емоционалното състояние на детето си, а и своето собствено.

Правете планове, поставяйте си цели, насърчавайте детето си да мечтае, използвайте чувството си за хумор, работете за вътрешния си мир. Така ще накарате и детето ви да се чувства по-уверено и спокойно, въпреки състоянието си.

Животът продължава и ако приемете сколиозата, може нормално да участвате в живота, а не просто да бъдете негови наблюдатели. Животът – вашият и на детето ви, може да бъде пълноценен и изпълнен с много приятни емоции и преживявания.

Живейте го!

Искра Пулин – Психолог и медиатор

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top