ШРОТ терапия – мястото където създаваме приятелства

Методът на Шрот има дълга история и се използва основно за корекция на сколиоза. Той е въведен и популяризиран за пръв път в Германия от Катерина Шрот и дъщеря й. Благодарение на отличните резултати които постига се налага като един от най-успешните методи за консервативно лечение на сколиоза.

И така. Приключението „Гръбначно изкривяване“ е започнало. Чувствате се унил и самотен в този неравен път. Всеки ден четете и научавате нови неща, които Ви плашат. Идва и лошото – разбирате, че е възможно да се направи и операция, ако не вземете мерки и то спешно. По препоръка на лекуващия лекар трябва да изберете физиотерапевт, който е специалист за лечение на сколиоза и гръбначни деформации.

Методът на Шрот има дълга история и се използва основно за корекция на сколиоза. Той е въведен и популяризиран за пръв път в Германия от Катерина Шрот и дъщеря й. Благодарение на отличните резултати които постига се налага като един от най-успешните методи за консервативно лечение на сколиоза.

Как да изберем подходящ терапевт за детето си?

Първо трябва да разберем КОИ СА СЕРТИФИЦИРАНИТЕ ТЕРАПЕВТИ В НАШИЯ ГРАД или тези, които са най-близо. Срещнете се с всеки от тях. Не бъдете сами. Нека детето е с Вас и заедно поговорете с терапевта. Той ще прегледа детето, ще поговори с Вас и него. Заедно ще начертаете план за действие. След като се приберете в къщи поговорете отново с детето. Разберете от него кой е Човека, който най-много му допада, КОЙ е терапевта на когото той или тя би се доверил/а, в коя зала се чувства спокойно. Това са първите индикации, че детето би изпълнявало всички препоръки, упражнения и всичко необходимо за неговото здраве.

Идва момент в който терапевта преценява, че вече можете да правите упражненията в къщи. На вас се пада отговорността да наблюдавате дали детето изпълнява препоръките и дали си прави упражненията. Често ставаме досадни с въпросите: „Направи ли си упражненията?“ и често децата в стремежа да не ни разочароват машинално отговарят „ДА“.

Често децата губят мотивация и не виждат смисъл да продължат да правят упражнения!

Често ни питат: „Как да мотивирам детето да си прави упражненията? Две години ги прави всеки ден и вече се чувства уморено и демотивирано“.

Нашият съвет е да не спирате да ходите на физиотерапевт. Може да е веднъж седмично, но нека да е в група. Децата често се мотивират едно друго. Следят напредъка си и се хвалят помежду си. Днес едното ще е постигнало резултат и лекуващия лекар е преценил, че вече няма нужда от корсет. Това е стимул за останалите дечица с корсет да продължат напред и да постигнат същия резултат. Помолете терапевта в групата по възможност да има деца от училището което посещава Вашето дете или поне от квартала в който живеете. Повярвайте, че това е голяма подкрепа – всеки ден да виждаш в коридора на училището дете, което е като теб и се бори за своето здраве. Малко по малко разговорите освен в залата се пренасят и в коридорите на училището, в квартала и детето се чувства все по-разбрано и по-малко самотно.

Може да отидете на лагер. Всяка ваканция се организират Шрот лагери с интензивни упражнения. Там родители и деца спокойно говорят за сколиоза и си оказват подкрепа един на друг. На тези лагери се създават приятелства между деца и семейства от цяла България.

Ако вашето дете отива с удоволствие на гимнастика, ако се радва, че ще се види с приятели, ако средата е позитивна и на лицето грее усмивка, то бъдете сигурни, че детето ще прави с удоволствие упражненията си години.

Запишете Вас и детето на онлайн срещи организирани от Фондация „Живот със сколиоза“! Там спокойно ще говорите за проблемите, които ви интересуват. Ще се запознаете с нови хора. Ще успеете да изречете на глас страховете си. И уверявам Ви, ще откриете някой, кой да Ви подкрепи и разбере, защото изпитва същите страхове и тревоги.

И не забравяйте, че всяко дете е различно! Всяко дете има нужда от приятел, който да го подкрепи в труден момент.

Залата за Шрот е чудесно място за създаване на приятелства за цял живот!

Не забравяйте: НЕ СТЕ САМИ!

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top