Видове съвременни корсети

Най-широко разпространен вид корсет в България днес е Rigo Sheneau Brace, изграден на принципите на RSC ( Rigo-Sistem-Cheneau). Kорсетите са разработени от Manuel Rigo, който е усъвършенствал методиката на Jacques Chêneau. Корсетите са познати по целия свят под името Шено-Риго.

Какво представлява съвременният индивидуален коригиращ корсет?

Най-широко разпространен вид корсет в България днес е Rigo Sheneau Brace, изграден на принципите на RSC ( Rigo-Sistem-Cheneau). Kорсетите са разработени от Manuel Rigo, който е усъвършенствал методиката на Jacques Chêneau. Корсетите са познати по целия свят под името Шено-Риго. Те са по-щадящи, с по-лек и прецизен натиск върху изпъкналите от сколиозата места. Изработват по поръчка за всеки пациент, тъй като всяка кривина е различна. Това прави всеки корсет уникален. Този вид корсет почти не се забелязва под дрехата на детето. Носи се минимум 12 часа в денонощието. Колко точно – определя лекуващият лекар – обикновено между 18-22 часа. Този вид корсет оказва натиск там където тялото има нужда да се изправи и отпусне кривата. Има отворени зони, които позволяват на тялото на детето да се разширява по време на дишане и упражнения. Децата носещи този вид корсети обикновено комбинират носенето със специален вид физиотерапия за да предотвратят влошаването на кривата на сколиозата.

Как действа?

Корсета изправя прешлените на гръбначния стълб, физиотерапията помага за трениране и укрепване на мускулите. Заедно те могат да подобрят състоянието на детето и да изправят стойката му.

ВНИМАНИЕ!

Корсета не е нужен, когато настъпи костна зрялост и няма опасност кривата на детето да с влоши. Понякога лекарите могат да кажат, че корсета не помага и е необходима операция, често това е за криви над 40 градуса.

Корсет Бостън (Boston Brace)

Най-често предписваният корсет е Бостън корсет. Той е създаден в началото на 1970-те години от д-р Джон Хол и г-н Уилям Милър в Бостънската детска болница (от където идва и името му). Това е вид тораколумбарсакрална (TLSO) ортеза или корсет с „нисък профил“ или „за под мишница“. Ортезата Бостън е малка по размер. Тя е с пластмасови компоненти, които са направени по поръчка, за да паснат точно на тялото на носещия. Отпред бостънската скоба започва точно под гърдите и се простира чак до началото на тазовата област. Отзад започва под лопатките и продължава чак до опашната кост на гръбначния стълб – покривайки по-голямата част от торса.

Как действа?

Бостънската скоба работи, като упражнява натиск върху извивката на гръбначния стълб, за да предотврати по-нататъшно изкривяване. Това принуждава лумбалните области да се „огъват“, натискайки корема и изравнявайки задната лумбална извивка.

Милуоки Корсет (Milwaukee Brace)

Корсета Милуоки е оригиналната цервико-торакална-лумбално-сакрална ортеза (CTLSO), предписвана на лица, които са били диагностицирани с висока торакална извивка. Този тип ортези за сколиоза имат отличителен дизайн, който е проектиран да манипулира цялата горна част на тялото на потребителя. Корсета Милуоки се простира от таза чак до шията и е направена с контурен пластмасов тазов пояс и пръстен за врата. Те са свързани с метален прът както в предната, така и в задната част на ортезата. Тези метални пръти играят жизненоважна роля в корекцията на сколиозата, тъй като помагат на торса да се удължи, докато пръстенът за врата държи главата на носещия в централна позиция над таза. Подложките за натиск са стратегически разположени към металните пръти с презрамки, подравняващи се спрямо формата на гръбначната извивка на носещия. Разработена за първи път през 1945 г. от д-р Алберт Шмид и д-р Уолтър Блаунт от Медицинския колеж на Уисконсин и детската болница в Милуоки, скобата Milwaukee се разглежда от мнозина като първата модерна скоба за сколиоза. От въвеждането си, той е претърпял редица настройки и подобрения; сегашният дизайн обаче се използва от 1975 г. Разбира се съществуват и други разновидности на корсети за консервативно лечение на сколиоза, като Уилмингтън корсет ( Wilmington Brace), Чарлстън корсет ( Charleston bending brace) , Уиспър корсет ( The Whisper brace ) и др.

ВНИМАНИЕ!

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top