Корсет

Ортезата (корсет) за сколиоза е медицинско изделие, което се използва деца и юноши диагностицирани със заболяването. Той може да забави прогресията при подрастващи, ЧИИТО КОСТИ ВСЕ ОЩЕ РАСТАТ.

Всеки родител, който се е сблъсквал с диагнозата сколиоза рано или късно стига до това, че детето трябва да носи корсет. Знаем ли обаче какво представлява той и как помага за овладяване на заболяването. Важно е да внушим на децата следното:

Какво представлява корсетът?

Ортезата (корсет) за сколиоза е медицинско изделие, което се използва деца и юноши диагностицирани със заболяването. Той може да забави прогресията при подрастващи, ЧИИТО КОСТИ ВСЕ ОЩЕ РАСТАТ. Той спомага за забавяне или пълното спиране на влошаването на състоянието на пациента. Важно е да се знае, че всеки корсет се изработва по индивидуален размер и се поставя около торса с една цел – ДА ПОМОГНЕ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ВЛОШАВАНЕ НА ИЗВИВКАТА. Ортезата може да намали вероятността пациента да се нуждае от операция в бъдеще.

Как действа корсетът?

Корсетът оказва натиск върху гръбнака на няколко места, за да предотврати изкривяването му повече, отколкото вече е изкривен. Така се забавя прогресията и също време се преобучава тялото да поддържа коригираща поза. Така може да се забави прогресията достатъчно, за да премахне необходимостта от операция. Важно е да се знае, че той НЕ МОЖЕ НАПЪЛНО И ТРАЙНО ДА ИЗПРАВИ ГРЪБНАКА!

Любопитно

Първият корсет за лечение на сколиоза е създаден през 16 век. За негов изобретател се смята Амброуз Паре, известен френски военен хирург, смятан основател на съвременната хирургия и лечение с ортези и ортопедични устройства. Неговият корсет е изработен от железни плочи. Корсета е доразвит през 18-ти и 19-ти век във Франция и Германия.
През 1835 г. J. Hossard прави първия корсет, който може да бъде механично коригиран, за да може да коригира изкривяванията на гръбначния стълб в самия корсет.
Снимка на Августа Зетерлинг, една от първите жени фотографи в Швейцария. Снимката е правена в периода 1879 – 1883 г. и в долната и част е изписано името пациентката.
Корсета на Хесинг от Германия изработен около 1888г.

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top