Признаци за Сколиоза

Сколиозата - Какво трябва да наблюдаваме в подрастващите? Лоша стойка, плоскостъпие, разлика в дължината на краката и др.

Сколиозата представлява триизмерна деформация на гръбначния стълб, която настъпва често в детска възраст.

Това е тихо заболяване, което съпътства 5-10% от населението на земята през целия му живот. Всеки 3 на 100 деца страдат от това сколиоза. Най-засегнати са децата между 9-16 годишна възраст, като 80% от тях са момичета. В 85% от случаите сколиозата е идиопатична – причините за нейната поява не са напълно изяснени.

Това заболяване засяга пациента не само физически, а емоционално и психически.

Какво трябва да наблюдаваме в подрастващите:

Помолете детето да се наведе напред, ръцете са право надолу и сочат пръстите на краката. Застанете зад детето, може да видите наличие на изпъкналост „гърбица“.

Ако забележите ЕДИН от горепосочените признаци незабавно потърсете ортопед. Сколиозата се диагностицира с рентгенова снимка – фас и профил.

Всеки родител може да провери детето за наличие на гръбначно изкривяване в къщи на всеки два месеца. Препоръчват се ежегодни профилактични прегледи със специалист с цел ранно откриване на сколиоза и предотвратяване на прогресираща деформация на гръбначния стълб.
Ранното диагностициране е от ключово значение за стопиране на болестта и успешното лечение!

Сколиозата е напълно лечима, ако се открие на време!

Клипът е изработен от Фондация Живот със Сколиоза“ с финансовата подкрепата на Фондация „Обществен борд на TELUS International в България„.

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top