Диагноза Сколиоза

Първата стъпка вече е направена, отишли сте на ортопед и вече имате диагноза.

Добрата новина е, че хваната на време Сколиозата е напълно лечима!
Предстои дълъг път пред вас, но не забравяйте, че не сте САМИ!

Какво следва да правим след като чуем диагноза „Сколиоза“?

Не изпадайте в паника. Това е стресиращ момент за децата и техните семейства. Намерете ортопед, който да следи периодично състоянието на детето, човек на който напълно да се доверите в годините. Лечението на идиопатична Сколиоза преминава в няколко етапа:

  • Наблюдение – за криви до 20 градуса е необходимо проследяване от ортопед, чрез периодични рентгенови снимки може да се установи дали кривата прогресира. Потърсете специализирана рехабилитация по утвърдени
    методики ( Шрот метод, SEAS и др.) във вашия град. Запишете детето на подходящ спорт – плуване, езда и др.
  • Корсетолечение – при криви над 20 градуса вашия ортопед би трябвало да назначи корсет. Коригиращ корсет е специално медицинско изделие изработено от ортезист по индивидуален размер. За да е ефикасен този метод, корсета трябва да се носи повече от 18 часа на денонощие, комбиниран със специализирана рехабилитация и спорт при повечето деца дава чудесни резултати. Тези методи са ефективни до навършване на скелетна зрялост на детето.
  • Оперативно лечение – при криви над 40 градуса при децата и над 50 градуса при възрастни вашият лекуващ лекар би трябвало да ви насочи към оперативно лечение. За радост процента на страдащите от сколиоза, при които се налага оперативна намеса е между 10 – 17.

Ранната диагностика е ключова в лечението на Сколиоза.

Статията е написана по проект „СколиХелп“ и се осъществява със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top