Сколиоза – Хирургично лечение

На 22.10.2023 г. от 11:00 часа на живо в платформата ZOOM се проведе обучителен Уебинар за родители „СколиХелп“ с участието на Проф. Васил Яблански и  д-р Биляна Каменова УМБАЛ Токуда.

На 22.10.2023 г. от 11:00 часа на живо в платформата ZOOM се проведе обучителен Уебинар за родители „СколиХелп“. Проф. Васил Яблански – началник на Клиника по ортопедия и травматология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и д-р Биляна Каменова – анестезиолог-реаниматор в Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ Токуда, бяха специални гости на информационното събитие.

Проф. Яблански представи темата „Сколиоза – хирургично лечение“, а д-р Каменова изнесе презентация на тема: „Електрофизиологичен мониторинг и анестезия при хирургични корекции на сколиоза“.

По време на над 90 минутния уебинар участниците бяха запознати с диагностика на заболяването, както и това кога могат да започнат първите разговори за оперативно лечение при сколиоза.

При над 40 градуса изкривяване водим първи разговор с родителите за оперативно лечение, които в преобладаващ процент от случаите са в шок. Оставяме им време да обмислят ситуацията. Обикновено на родителите отнемат 5-6 месеца за да бъдат готови с решението си и отново да дойдат за разговор с нас. Тогава обсъждаме в детайли ползите и рисковете от хирургичното лечение. Стъпка по стъпка. Защото това е процес на споделена отговорност и огромно доверие към лекарския екип“ – каза проф. Яблански.

Д-р Каменова представи подробно процеса по прилагане на анестезия и обезболяване преди, по време на и след оперативната интервенция. Детайлно беше представен т.нар. невромониторинг – процесът, които позволява на анестезиолога да следи и регистрира в реално време отклонения, ако се появят такива, и да информира незабавно екипа хирурзи, които да ги отстранят своевременно. „Невромониторингът се препоръчва като Златен стандарт при хирургично лечение на сколиоза.“ – коментира д-р Каменова. Тя обърна и специално внимание на невромониторинга при деца със придружаващо заболяване, като епилепсия.

Проф. Яблански и д-р Каменова отговаряха на живо на въпросите зададени от родители. Бяха засегнати редица теми, вълнуващи всеки родител и страдащ:

Пълния запис на Обучителен уебинар за родители, можете да гледате тук :

Родителите и страдащите получиха отговори на тези и на още много въпроси.

Своите вълнуващи истории разказаха Камелия Иванова в качеството си на родител и нейната дъщеря Ивет Колева – сколио войник, Йоана Добрева – сколио войник и нейната майка Галина Добрева.

Пълния запис на Обучителен уебинар за родители, можете да гледате тук : https://www.youtube.com/watch?v=yQyy91Bv8GA

Уебинарът е проведен по проект „СколиХелп“ и е осъществен със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top