Хирургично лечение при сколиоза

На 2 септември 2023 г. се проведе Обучителен уебинар за родители „СколиХелп“ на тема „Хирургично лечение при сколиоза“.

На 2 септември 2023 г. се проведе Обучителен уебинар за родители „СколиХелп“ на тема „Хирургично лечение при сколиоза“.

Специален гост-лектор беше д-р Людмил Благоев – ортопед и травматолог с над 20-годишен опит. Професионалния си път като специалистът започва в България, като завършва медицина в Медицински Университет – София. След дипломирането си е работил като спешен лекар в Окръжната болница в Самоков. Една година е резидент в катедрата по детска травматология в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, а по-късно до 2003 г. е резидент в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. През 2003 година става асистент по ортопедия в клиника за рехабилитация „Узедом“, Херингсдорф – Германия.

Лицензът си за медицинска практика в Германия получава през 2007 година. От 2008 е лекар в Център за гръбначна хирургия – Немски център за сколиоза, клиника Werner Wicker, като към настоящия момент е завеждащ отделение в клиниката.

Д-р Благоев сподели: „Родителите не трябва да се притесняват, че са пропуснали нещо или че са го направили грешно. Повечето сколиози са идиопатични и те се появяват изведнъж! Родителите нямат никаква вина за случващото се. Просто когато една сколиоза се появи тя трябва да се проследява.“. Доктор Благоев развенча мита, че след навършване на скелетна зрялост сколиозата спира да прогресира. Той обясни, че децата просто имат една асиметрия и нямат оплаквания. Това е причината родителите трудно се решават да предприемат хирургична намеса.
Д-р Благоев сподели, че неговите планове са да идва в България по-често да преглежда пациенти и “лека по лека да започна и оперативно лечение“.

Своите истории разказаха Десислава Йорданова – родител, Мария – родител и Нели Сано – страдащ.

Запис на проведения Обучителен Уебинар за Родители можете да гледате: https://www.youtube.com/watch?v=OiNDAYnZ01Y

Уебинарът е проведен по проект „СколиХелп“ и е осъществен със съдействието на фондация „Обществен борд на TELUS International в България“
Facebook: https://www.facebook.com/TELUSbg/, (@TELUSbg)
Instagram: https://www.instagram.com/telusbulgaria/?hl=en (@telusbulgaria)
LinkedIn: https://www.linkedin.com/compa…/telus-international-bulgaria

Scroll to Top