Над 30 пациента бяха прегледани БЕЗПЛАТНО от проф. Аланай в София на 8.04.2023 г.

По покана на Фондация „Живот със сколиоза“ световно известният гръбначен хирург и топ специалист в лечението на сколиоза проф. Ахмет Аланай посети България на 8.04.2023 г. в помощ на деца, родители и страдащи от сколиоза.

По покана на Фондация „Живот със сколиоза“ световно известният гръбначен хирург и топ специалист в лечението на сколиоза проф. Ахмет Аланай посети България на 8.04.2023 г. в помощ на деца, родители и страдащи от сколиоза.

Гръбначният център в болница Acibadem Maslak Турция е един от малкото в света за комплексно лечение на сколиоза при деца и възрастни. На семинара, организиран съвместно от Фондация „Живот със сколиоза“ и ACIBADEM Турция, проф. Ахмет Аланай запозна родителите и страдащите с Комплексния гръбначен център, който е създал и ръководи. Специалистът запозна аудиторията с екипа си, и техниката с която разполага центъра. Присъстващите получиха информация за иновативните методи за лечение на сколиоза, които се прилагат в Acibadem Maslak Турция. Екипът е пионер в прилагането на няколко хирургични метода в Турция и Европа и е първият извън САЩ приложил VBT (Vertebral Body Tethering) – иновативна операция за сколиоза, която е подходяща при пациенти в растеж.

Родители и страдащи разказаха своите истории и по този начин изразиха своята подкрепа към тези на които им предстои оперативно лечение. Така те вдъхнаха кураж на тези, на които има предстои да пристъпят към оперативна намеса.

 

Историята на Софи беше разказана от мама Поли. Двете разказаха за дългия път извървян от Софи в консервативното лечение. Шрот терапии в България и Сърбия, корсети изработени от различни ортезисти и борбата на едно семейство в търсене на най-верния път за лечението на дъщеря им. Накрая след дълги усилия намират проф. Ахмет Аланай, който извършва операция от вида VBT (Vertebral Body Tethering). Две години по късно Софи, вече се чувства прекрасно. Нейната майка Поли се обърна към публиката с думите: “Ангажимент на цялото семейство е да се погрижите за болния от сколиоза!“

Втората история беше на Никол и бе разказана от нейната майка Ася. Никол е имала щастливо детство до деня, в който не се навежда и майка и вижда гърбица. Шокът е бил голям, тъй като никой не е предполагал какво се крие под дългата коса. Следват 5 години терапии и корсети, но заболяването прогресира и операцията става неизбежна. Семейството започва да търси специалист както в страната, така и в чужбина и след едно интервю по телевизията разбират за проф. Ахмет Аланай. Успяват да се свържат с него след две седмици са приети за преглед. По думите на Ася, веднага разпознават в него човека на когото да поверят живота на дъщеря си, която има крива от 85 градуса. Насрочена е и операция тип Фузия (Fusion). Професор Аланай си спомни за случая на Никол и разказа на всички, колко предизвикателен е бил и как е взел правилно решение до кой прешлен да сложи импланти. Емоционалната среща не подмина и бащата на Никол, който не стърпя емоциите си и прегърна професора благодарейки му за пореден път, че днес Никол се чувства прекрасно и с нищо не се различава от всички други деца.

Последна разказа своята история Роси, която е диагностицирана едва на 12 години, сега е на 25. Тя разказа на всички как се е чувствала в корсет, колко много се е срамувала и как се е чувствала различна. Оставила е всичко и си е мислила, че операцията ще се размине и сколиозата може да бъде овладяна само с упражнения. Днес тя оценява това като нейна грешка, защото кривата е продължавала да расте и операцията е станала наложителна когато е навършила 22 години. Нейната борбена майка без нейно знание събира всички документи и ги праща на проф. Ахмет Аланай. Не след дълго имат час за преглед, правят кампания за набиране на средства и благодарение на огромната подкрепа на хората Роси се оперира. Тя разказа, че не и е било лесно, но че всички в болницата са се грижили денонощно за нея и 7 дни след операцията благополучно се прибира у дома. Четири месеца по късно, тя разбира, че е бременна. Веднага се обажда на професора уплашена, но той я уверява, че всичко ще бъде наред. Днес Роси е щастлива майка на прекрасно момче, а нейната история разплака всички в залата.

Професор Аланай я поздрави за куража и разказа, че самият той е бил изненадан от това, че Роси се решава да роди толкова скоро след операцията Младата жена сподели на всички в залата, че днес тя е щастлива, с нищо не е по различна от всички, че играе с детето си, отглежда го с много любов, има семейство.

Семинарът завърши емоционално с много прегръдки и сълзи на щастие. И усещане за СЕМЕЙСТВО, защото всички присъстващи разбраха, че не са сами в борбата със сколиозата. Че нашите деца с нищо не са по различни от останалите. Че от нас зависи, като родители тяхното здраве. Децата, които бяха в залата се запознаха, окуражаваха се и усмивки грееха по техните лица.

Деня продължи с БЕЗПЛАТНИ консултации. Над 30 пациента бяха прегледани от проф. Аланай и доц. Алтуг Ютжекул.
Фондация „Живот със сколиоза“ благодари на ACIBADEM Турция и проф. Аланай, че приеха нашата покана.

Scroll to Top